Photobucket

Subota, Februar 27, 2010

Univerzalna volja

  Pod nazivom „osnovna sila“, u srži svih ispoljavanja života i uma stoji „beskrajna i vječna mentalna energija“, a sva lična ispoljavanja uma predstavljaju centre svijesti te energije i u toj energiji. Sad, ta „beskrajna i vječna mentalna energija“ u svom ispoljavanju podsjeća na univerzalnu volju. To jest, iako se njena unutrašnja priroda ne može spoznati, u spoljašnjem aspektu njene energije ona podsjeća na univerzalnu volju koja djeluje svuda. I tako, to nam daje za pravo da o njoj mislimo kao o univerzalnoj snazi volje.

Što čovjek postaje pozitivniji u mentalnom magnetizmu, to postaje bliži toj univerzalnoj volji. A što je bliži univerzalnoj volji, to postaje pozitivniji. To je kao akcija i reakcija. „Ko ima, dat će mu se“ – odnosi se upravo na ovaj slučaj. Kvalitet magnetske pozitivnosti privlači čovjeka univerzalnoj volji, a blizina toj volji čini ga pozitivijim i pozitivnijim.

Ali, u pogledu te istine moramo da primijetimo sljedeće. Kad čovjek ima osjećaj moći koja dolazi od mentalnog odnosa prema univerzalnoj volji i dopušta toj energiji da teče kroz njega i ispoljava je u svojim djelima, on u rezervi ima zalihu snagu volje koja je neiscrpna i koja ga nikad neće iznevjeriti. Ali, ako u svojoj uobraženosti, koja se rodi kao posljedica neke uspješno obavljene stvari, on počne da misli da ta moć potiče od neke „lične snage“, postaje „ohol“ i „lični ponos“ raste u njemu. Tu griješi. Svojim ličnim gledanjem na stvari, on se ograđuje od univerzalne volje i ograničava svoju snagu na onaj dio koji je zatvoren u njegovom sopstvenom umu, dio koju je tu indukovala volja univerzuma. Takav čovjek odvaja sebe od izvora moći i postavlja ogradu između sebe i univerzalnog izvora.

Postoji veliki okean univerzalne volje, a mi predstavljamo centre njegove aktivnosti, pa ako se samo otvorimo snazi volje koja u njemu postoji, imat ćemo neiscrpnu zalihu moći na koju možemo da računamo.

 

[Odgovori]

mandrak, to je drugi cilj po redu - steći ogromnu snagu volje, zatim istu ispravno usmjeriti jer nije nemoguće i iskoristiti je u destruktivne svrhe. Što je najgore, pali!
I previše je očigledno ne primijetiti da se historija ponavlja.

ps Zaista mi je prijatno kad pozdravljaš 'zemljaka'! E baš mi paše; ima neki dobro nastrojen eho :)

Comment by nerma (03/01/2010 22:36)

[Odgovori]

sanjarenja, nažalost, nemaju je jer se kao takvi programiraju po tuđim principima, neki zato što ne spoznaju sebe i žele to, a neki zato što su primorani.
Srećom, postoje i oni što ti, najčešće sasvim slučajno, daju inspiraciju i ponukaju na nešto.
Dakle, sreća u nesreći je što je izlječiva bolest!

Comment by nerma (03/01/2010 22:04)

[Odgovori]

Volje je veliki pokretač, ali je treba znati usmjeriti i kanalisati inače ništa od sveg.
pozdrav zemljače

Comment by mandrak72 (02/28/2010 19:25)

[Odgovori]

Mnogi nemaju ni parčence svoje volje, a još manje svest o univerzalnoj :(

Comment by sanjarenja56 (02/28/2010 07:58)

[Odgovori]

Mnogi nemaju ni parčence svoje volje, a još manje svest o univerzalnoj :(

Comment by sanjarenja56 (02/28/2010 07:57)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket